Mentorschap Arnhem

De wereld draait om mij

“Ik wil niks, moet niks en doe niks”. Voor mij zit J, een 18 jarige jongen die net uit een gesloten jeugdinstelling is ontslagen. Hij is nergens zonder indicatie gesloten te plaatsen en heeft nog zoveel begeleiding nodig. Ik besluit om de uitdaging aan te gaan en mentor van deze jongen te worden. Gelukkig ziet de rechter ook het nut in van een stevig vangnet. Dit wordt een hele kluif 
De tam tam is nog niet gegaan, dat ik mentor ben, of ik heb het hele netwerk van J. al aan de lijn gehad. J. blijkt al jaren voor veel gedoe te zorgen in de familie. En men ziet mij als zijn reddende engel. Zij kunnen de zorg niet meer aan en hebben dit eigenlijk nooit gekund. Maar J. wil geen mentor, geen bewindvoerder en geen ambulant begeleiders. En zeker niet begeleid wonen! Nee, J. kan het allemaal zelf. Gezegend met een grote dosis hechtingsproblematiek, een drugsverleden- en heden vormt hij wel een gevaar voor zichzelf. Ik ben er niet gerust op. Al na een paar weken blijkt dat J. nog niet toe is aan hulp, maar eerst moet uitrazen. Zwartrijden, dealen, telefoons kopen en verkopen, bedreigingen,smeekbedes. “Jij moet, jij zorgt en wel nu dat ik gesprekken…!” Het hele alfabet aan scheldwoorden komt voorbij. In de nacht hebben we diepgaande gesprekken, omdat hij niet kan slapen. En de jeugd leeft nou eenmaal ’s nachts. “Jij bent mijn mentor toch?! Jij laat me niet vallen toch?! Tot ik wil wel anders, maar kan nog niet. Langzaam zie ik hem rustiger worden, langzaam komt er iets besef dat het anders moet. J. had zonder mentorschap en ambulante begeleiding geen schijn van kans. Er steeds toch voor hem zijn, hem begrenzen, helpt hem om ons steeds te vinden. Hij heeft ons op zijn manier enorm nodig. Deze week melden we hem aan voor school en hopen we dat hij zijn kamer weer een keer opzoekt. Van daaruit bouwen we, stapje voor stapje, verder. Want het belangrijkste is dat J. zelf ervaart dat het zijn leven is dat hij in moet richten. Ik kan als mentor de richting aangeven, maar hij moet het zelf doen. Om hem een handje te helpen heb ik hem samen met de bewindvoerder ingeschreven in het bewindvoerdersregister zodat hij niet weer abonnementen kan afsluiten. Want schulden maak je ook in de periode dat je uit moet razen. Heel veel schulden….