Mentorschap Arnhem

Dilemma

Moet je een zeer jonge client die in een Hospice ligt omdat hij binnen niet al te lange tijd dood gaat, nog een kuur geven om een nierbekkenontsteking te bestrijden. Oef…was vanavond de vraag van een arts.
Ik heb gekozen van wel. Hij geniet nog zo als hij het bed uit is. Kan zelf niet aangeven of hij wel of niet wil. Hij heeft pijn en dat wil je niet. Je kunt beter zonder pijn en ongemak dood gaan,dan dat je steeds morfine krijgt en op bed komt te liggen. Mentorschap stelt mij soms voor keuzes die lastig zijn. Zijn lichaam is nog jong, niet behandelen, hoeft niet te betekenen dat hij gelijk dood gaat. Bij een 80 jarige ligt dit misschien anders. Belangrijk is dat je altijd kijkt naar de cliƩnt die voor je zit of ligt.

De komende tijd zal ik samen met de mensen om hem heen, nog heel veel moeilijke keuzes moeten maken. Ik kan niet anders kijken dan door de ogen van die jonge vent ,die toen hij nog helder was aangaf. Ik hoop dat ik in alle rust dood mag gaan, met de mensen om me heen waar ik van hou. Als een kuur bijdraagt aan die rust zeg ik doen……